zz-oud-Tempels / Poorten

Erechtheion (Tempels)

Het Erechtheion, aan de noordelijke zijde van de Akropolis, is een tempel in Ionische stijl, die gebouwd werd tussen 421 en 406 voor Christus. De tempel is vernoemd naar de legendarische koning Erechtheus. Net als het Parthenon is het gebouw opgetrokken uit Pentelisch marmer.Het Erechteion verenigde heiligdommen voor verschillendeGriekse goden, waaronder Athena, Poseidon en Erechteus, waaraan de tempel zijn naam te danken heeft.

De tempel bestaat eigenlijk uit drie galerijen, die op verschillende niveaus gebouwd zijn en omringd zijn met kolommen. De beroemde kariatiden, zes vrouwelijke beelden die dienst doen als kolommen,staan aan de zuidelijke galerij. De kariatiden aan het Erechtheion zijn kopiën. Vijf originele beelden staan in het Akropolis Museum, een zesde bevindt zich in het British Museum in Londen. Griekenland probeert het beeld, samen met andere sculpturen, al jaren terug te krijgen.

GPS Coördinaten: 37.9720667,23.7264333

Afstand vanaf Apollo Greece 31,4 km

Parthenon (Tempels)

Het Parthenon is 5de-eeuwse tempel voor de godin Athene op de Akropolis. Het is een van de belangrijkste overblijfselen uit het oude Griekenland. De architecten van dit wereldberoemde bouwwerk waren Iktinos en Kallikatres. De tempel verving een oudere tempel, het Preparthenon.

In de 6de eeuw voor Christus werd het Parthenon in gebruik genomen als christelijke kerk. Tijdens de Ottomaanse overheersing in de 15de eeuw was het een moskee.
In 1687 liep het gebouw zware schade op. De Ottomanen gebruikten het gebouw als opslagplaats voor hun buskruit, wat fataal afliep toen de Venetianen het bombardeerden. Begin 19de eeuw verhuisde de Britse Graaf Thomas Bruce verschillende marmeren beelden naar het British Museum. Athene probeert ze nog steeds terug te krijgen.

Het Parthenon is een Dorische tempel, bekleed met Ionische ornamenten en omgeven door een galerij met acht kolommen in de breedte en 17 in de lengte. De grootste kamer van het Parthenon is de Cella. Hier stond een 34 meter hoog beeld van Athene, dat omgeven werd door een kolomgalerij. Het Parthenon staat bekend om de visuele effecten, waardoor de tempel groter lijkt dan ze eigenlijk is. De zuilen die netjes op een rij lijken te staan, staan eigenlijk schuin en hebben een lichte kromming.

GPS Coördinaten: 37.9715,23.72655

Afstand vanaf Apollo Greece 31,4 km

Poort van Hadrianus (Poorten)

De poort van Hadrianus is een Romeinse triomfboog, die in 131 voor Christus gebouwd werd voor de komst van de Romeinse keizer. De 18 meter hogepoort is gemaakt uit Pentelisch marmer, afkomstig van de berg Pentelikon. De poort moest de grens aanduiden tussen het oude deel en het nieuwe deel van de stad. Aan een zijde van de poort staat de inscriptie ‘dit is Athene, de oude stad van Theseus’, aan de andere kant staat ‘dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus’.De poort staat

aan de ingang van de Tempel van de Olympische Zeus.

GPS Coördinaten: 37.9701667,23.732

Adres : Leoforos Vasilisis Amalias 51-45, Athene 105 57, Griekenland

Afstand vanaf Apollo Greece 30,8 km

Tempel van Athena-Nikè (Tempels)

De Tempel van Nikè is een kleine tempel op de Akropolis, die gewijd was aan de godin Athena Nikè, de godin van de overwinning.Volgens de legende zag de mythische koning Aigeus zijn zoon Theseus, die net de Minotaurus had verslaan, terugkeren met zijn schip. Theseus was echter vergeten de zwarte zeilen van het schip te vervangen door witte, waardoor Aigeus dacht dat hij dood was. De koning sprong van de Akropolis af in de zee en schonk zo zijn naam aan de Egeïsche Zee.Het tempeltje, dat vlakbij de Propyleeën staat, herken je goed aan zijn Ionische zuilen. Op de doorlopende fries van de tempel staat een voorstelling van de strijd van de Grieken tegen de Perzen.

GPS Coördinaten: 37.97155,23.7250167

Adres : Acropolis, Dionysiou Areopagitou, Athene 105 58, Griekenland

Afstand vanaf Apollo Greece 31,5 km

Tempel van de Olympische Zeus (Tempels)

Deze tempel, ook bekend als Stiles Olympíou Díos, was in zijn tijd de grootste van Griekenland. Hij ligt op 500 meter ten zuidoosten van de Akropolis. De 15 resterende Korinthische zuilen geven een indruk van de omvang: oorspronkelijk waren het er 104, van elk 17 meter hoog. Het marmer dat gebruikt werd voor de tempel werd gehaald bij de Pentelusberg.

Een ervan is in 1852 er op spectaculaire manier neergestort en is blijven liggen. De tempel wordt vaak gefotografeerd omdat de Akropolis tussen de zuilen door altijd zo mooi te zien is.

GPS Coördinaten: 37.9694,23.7330833

Adres: Vassilissis Olgas, 105 57 Athene

Afstand vanaf Apollo Greece 30,7 km

Tempel van Hephaistos (Tempels)

De Tempel van Hephaistos is een enorm goed bewaarde oud-Griekse tempel op het Agora. Hij dateert uit de tweede helft van de 5de eeuw voorChristus en is gebouwd in de Dorische stijl. Het hele gebouw wordt omgeven door zuilen en is opgetrokken uit marmer. De tempel is opgedragen aan de god van de metaalbewerking, Athena Ergane. Bekijk zeker het beeldhouwwerk aan de buiten- en binnenkant van de tempel.

GPS Coördinaten: 37.9756,23.7214

Adres: Ermou, 10563 Athene

Afstand vanaf Apollo Greece 38,2 km

Tempel van Artemis Brauronia

De tempel van Artemis Brauronia is een antiek Artemis-heiligdom dat gelegen is nabij het moderne Vravróna of Vravronas of Vraóna, aan de oostkust van het Griekse schiereiland Attica. Er zijn alleen nog de ruïnes van overgebleven. Er is ook nog een museum op het terrein waar allerlei opgravingen uit de oudheid worden tentoongesteld.
 
GPS Coördinaten: 37.925928,23.9938724
 
Adres : Vravronos Avenue, Vravrona, 19003, Griekenland
 
Afstand vanaf Apollo Greece 6,6 km

Kaap Sounion / Poseidontempel

Deze 70 meter hoge rots torent uit boven de Egeïsche Zee. Op de rots staan de ruïnes van een Poseidontempel uit de 5de eeuw voor Christus. 16 Dorische Zuilen staan nog overeind. In de oudheid was deze rots met tempel een belangrijk herkenningspunt voor de schepen die de Golf van Egina binnenvoeren.

GPS Coördinaten : 37.650487, 24.027294

Adres : EO91, Lavreotiki 195 00, Griekenland

Website : Kaap Sounion

Afstand vanaf Apollo Greece 56 km