Parthenon (Tempels)

Het Parthenon is 5de-eeuwse tempel voor de godin Athene op de Akropolis. Het is een van de belangrijkste overblijfselen uit het oude Griekenland. De architecten van dit wereldberoemde bouwwerk waren Iktinos en Kallikatres. De tempel verving een oudere tempel, het Preparthenon.

In de 6de eeuw voor Christus werd het Parthenon in gebruik genomen als christelijke kerk. Tijdens de Ottomaanse overheersing in de 15de eeuw was het een moskee.
In 1687 liep het gebouw zware schade op. De Ottomanen gebruikten het gebouw als opslagplaats voor hun buskruit, wat fataal afliep toen de Venetianen het bombardeerden. Begin 19de eeuw verhuisde de Britse Graaf Thomas Bruce verschillende marmeren beelden naar het British Museum. Athene probeert ze nog steeds terug te krijgen.

Het Parthenon is een Dorische tempel, bekleed met Ionische ornamenten en omgeven door een galerij met acht kolommen in de breedte en 17 in de lengte. De grootste kamer van het Parthenon is de Cella. Hier stond een 34 meter hoog beeld van Athene, dat omgeven werd door een kolomgalerij. Het Parthenon staat bekend om de visuele effecten, waardoor de tempel groter lijkt dan ze eigenlijk is. De zuilen die netjes op een rij lijken te staan, staan eigenlijk schuin en hebben een lichte kromming.

GPS Coördinaten: 37.9715,23.72655

Afstand vanaf Apollo Greece 31,4 km