Marathon van Athene

Stelios Prassas, haald de finisch in 2021 op 90 jarige leeftijd.

De marathon van Athene is één van de vele evenementen die jaarlijks in Athene worden georganiseerd. En dit is niet zo maar een marathon, we hebben het hier over de enige échte marathon. Van het plaatsje Marathon naar Athene, dezelfde route die de boodschapper Phidippides in de oudheid liep om de Atheners te vertellen van hun overwinning op de Perzen.

In 490 v. Chr. vond, bij het plaatsje Marathon, een grote veldslag plaats tussen de Atheners en de Perzen. Nadat het de Atheners was gelukt om het machtige en veel grotere Perzische leger te verslaan, werd  Phidippides gemaand om zo snel mogelijk naar Athene te lopen om daar het goede nieuws te vertellen. De dappere Phidippides liep zo snel als hij kon en toen hij in Athene aankwam kon hij nog net “we hebben gewonnen” uitbrengen voordat hij dood neerviel. De arme man was geveld door de combinatie van een zonnesteek en oververmoeidheid, want hij was de dagen ervoor ook al te voet naar Sparta geweest.

In Marathon is er weinig wat nog herinnert aan de veldslag tussen de Atheners en de Perzen, welke wordt gezien als één van de belangrijkste uit de oudheid. Alleen een grafheuvel, waarin de 192 soldaten die omkwamen zijn begraven en wat vondsten die zijn tentoongesteld in het archeologisch museum van Marathon (openingstijden: dinsdag – zondag 08.00 -15.00 uur) herinneren nog aan deze belangrijke gebeurtenis.

Pierre de Coubertin, de bedenker van de moderne Olympische Spelen, gebruikte dit verhaal om de marathonloop in te stellen als onderdeel van de Olympische Spelen. De eerste marathons hadden nog niet de huidige afstand van ruim 42 kilometer, maar waren wat korter. In 1908 bij de Olympische Spelen in Londen, werd op verzoek van het Britse koningshuis de afstand van 42 kilometer en 195 meter ingesteld, zodat de finishlijn precies voor de koninklijke tribune was.

Iedere tweede zondag van november, verschijnen er duizenden lopers van over de hele wereld aan de start in Marathon om de ruim 42 kilometer naar Athene te rennen. Om 09.00  uur klinkt het startschot en beginnen de lopers aan de historische route. De marathon van Athene staat bekend als één van de zwaarste ter wereld, de eerste paar kilometer  gaan lichtjes heuvelafwaarts en dan komen er nog een paar kilometer over relatief vlak gebied, waardoor de loper het gevoel krijgt dat het een makkie gaat worden. Maar dan is het gedaan met de pret en gaat de rest van het parcours, tot een paar kilometer voor de finish, heuvelopwaarts.

Maar het enthousiasme van het publiek dat in grote getale langs de kant staat om de lopers aan te moedigen en de bijzondere finish maken alles goed en trekken de lopers er door. De finish is in het oude Olympische Stadion, de plek waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen plaats vonden.

Precies tegenover het Olympische Stadion ligt de Nederlandse ambassade die de avond van tevoren een pastamaaltijd voor alle Nederlandse lopers organiseert en op de dag van de marathon haar deuren geopend heeft voor lopers en supporters.