Akropolis

Akropolis betekent ‘bovenstad’. Er zijn maar weinig plekjes in het hart van de stad
waar de zuilen van de tempels niet zichtbaar zijn. Deze 156 meter hoge tafelberg vormt het oude hart van Athene en is dankzij zijn vele tempelruïnes de trekpleister van de stad.

Bezoekers betreden de Akropolis via de monumentale poort naar de propyleeën, die links na de ingang staan en waar ooit een schilderijengalerie was ingericht. De kleinste van de drie tempels, de Niketempel, is helemaal verdwenen. Men is nu bezig met de heropbouw in zijn oude vormen. Het dak van het voorportaal van de tweede tempel, het Erechtheion, wordt gedragen door beelden van jonge meisjes, de beroemde kariatiden.

De meest indrukwekkende tempel is uiteraard het Parthenon, waar ooit een 12 meter hoog, van goud en ivoor gemaakt beeld van de stadsgodin Athene in stond. Het Parthenon is werkelijk een bouwkundig meesterwerk. De ontwerpers hebben de normale optische illusie die het bekijken van een gebouw met zich meebrengt, perfect versluierd: alle lijnen in het gebouw lijken precies horizontaal en verticaal. Dit is het gevolg van allerlei subtiele krommingen. ’s Avonds biedt de Akropolis ook een heel fascinerend gezicht, als het verlicht is.

GPS Coördinaten: 37.969471, 23.723127

Adres : Athene 105 58, Griekenland

Website : Akropolis

Afstand vanaf Apollo Greece 31,6 km