Agora

Het Agora was van 2500 tot 1800 jaar geleden niet alleen het grootste marktplein van Athene, maar ook de plek waar veel overheidsgebouwen en heiligdommen stonden. Het was tevens de plek waar de politiek werd bedreven. Socrates heeft er nog gedebatteerd met zijn toehoorders. Sofisten, filosofen-leraars, maakten hier reclame voor hun bekwaamheid in de welsprekendheid en deden zo aan klantenbinding. De Agorá was dus het centrum van het Atheense gemeenschapsleven.

Het Agora ziet eruit als een parkachtig complex met allerlei ruïnes. Er zijn 2 bouwwerken die het panorama overheersen. Enerzijds is er de Hephaistostempel of Theseion (Thisío) uit de 5de eeuw v.C., de best bewaarde tempel van Griekenland. Tussen de 34 Dorische zuilen en de cella is er zelfs nog een deel van het oorspronkelijke cassettenplafond te zien.

Het tweede bouwwerk is de Attalosstoa, waarin nu het Agora Museum gehuisvest is. In de 116 meter lange, 20 meter brede en 2 verdiepingen hoge zuilenzaal waren ooit winkels ondergrebracht. Het werd in 267 verwoest door een plunderend Germaans volk, en in 1955 gereconstrueerd door Amerikaanse archeologen. Dit complex bevindt zich vlakbij de Akropolis.

GPS Coördinaten: 37.975038, 23.724511

Adres: 24 Adrianou St.25, Τ.Κ. 10555, Athens

Website : Agora Museum

Afstand vanaf Apollo Greece 30,8 km